Intrebarile copiilor - raspunsurile corecte

Inca de la varste fragede, copiii incep sa exploreze, plini de curiozitate, lumea din jurul lor. Dar lumea nu e deloc usor de inteles atunci cand ai 3 - 4 anisori. Sunt multe lucruri pe care un copil atat de mic nu si le poate explica.Ca parinte iti dai seama cat de importante sunt aceste intrebari pentru dezvoltarea lui si cauti cea mai buna metoda de a-i raspunde. Responsabilitatea este mare: daca ii dai un raspuns prea “elevat” nu va intelege nimic; daca ii dai un raspuns simplu, este posibil sa intelega gresit.
        Copilul are nevoie de raspunsurile noastre pentru a intelege ce se intampla in jurul lui, dar deasemenea si pentru comunicare, caci de multe ori ei nu ne intreaba din curiozitate ci doar ca sa initieze o conversatie (ca dovada, multe din intrebari se repeta in timp).
         Raspunsurile scurte si la obiect sunt bune, dar si mai bine este sa-i raspunzi printr-un experiment, o ilustratie sau o animatie sau sa-l ajuti sa-si caute singur un raspuns.
         Se poate ca nici parintele sa nu stie sa raspunda iar in acest caz trebuie sa fie sincer si sa recunoasca acest fapt si sa caute sa se informeze, astfel aratandu-i si copilului cum se poate cauta un raspuns.
        Atentie la ceea ce nu se poate vedea, caci copilul mic nu intelege lucrurile abstracte.
      Noi va dam  raspunsurile corecte la diverse intrebari ale copiilor, dar si cate o varianta de raspuns pe care o puteti da copiilor. Mai departe, stiind raspunsurile corecte, veti sti cum sa-i explicati copilului pe intelesul lui.

De ce este cerul albastru? 
Raspunsul corect: Moleculele din compozitia aerului sunt mai mici decat cele din compozitia norilor – diametrul lor este mic chiar si prin comparatie cu lungimea de unda a luminii. Fiecare molecula din aer, de oxigen si azot, imprastie lungimile de unda scurta ale luminii mai bine decat lungimile de unda lungi. Cand lumina solara intra in atmosfera, lungimile de unda scurta (violet, albastru sau verde) sunt mai puternic imprastiate decat lungimile de unda lunga (galben, portocaliu si mai ales rosu). De fapt lumina violeta este de 16 ori mai puternic imprastiata decat lumina rosie. Cand privim spre soare, lungimile de unda corespunzatoare culorilor violet, albastru si verde sunt imprastiate si „lovesc” ochiul din toate directiile. Deoarece ochii nostrii sunt mai sensibili la lumina albastra, aceste unde, vazute impreuna, produc senzatia de albastru, venind din toate directiile. Acesta este motivul pentru care atunci cand privim spre cer acesta pare albastru. Pamantul nu este singura planeta cu un cer colorat. Pe Marte, de exemplu, praful din aer determina culoarea rosie a cerului.
Ce-i raspundem copilului: Pentru ca Doamne-Doamne il coloreaza asa cand e vreme frumoasa.

De ce este iarba verde?
Raspunsul corect: Iarba este verde pentru ca ea contine clorofila care este un pigment de culoare verde, esenţial în procesul de fotosinteză, prin intermediul acesteia având loc transformarea energiei luminoase în energie.
Ce-i raspundem copilului: Pentru ca ea se inverzeste primavara de la soare si sta asa pana toamna tarziu cand nu mai e atata soare si ea se usuca, iar la primavara urmatoare totul se repeta.

De ce oamenii au copii?
Raspunsul corect: Asta stim cu totii: pentru perpetuarea speciei.
Ce-i raspundem copilului:Pentru ca asa vrea Doamne-Doamne, ca daca nu ar mai aparea copii nu ar mai fi oameni pe pamant.
De unde vin copiii?
Raspunsul corect: Din nou, stim cu totii de unde si cum vin copiii.
Ce-i raspundem copilului: Copiii vin de la Doamne-Doamne. Copilul apare la mami in burtica si dupa ce creste destul mami il scoate din burtica.


De ce respiram?
Raspunsul corect: Respiram ca sa aducem in sange oxigen si sa eliminam dioxidul de carbon, altfel organismul nostru neputand trai. Principalele organe care asigura respiratia sunt plamanii.
Ce-i raspundem copilului: Ca sa putem trai.

De ce tati are par pe fata si mami nu?
Raspunsul corect: Pentru ca barbatii au o pilozitate mai mare decat femeile, datorata hormonilor specific masculini. Ei sunt secretati intr-o cantitate mult mai mica si de corpul feminin.
Ce-i raspundem copilului: Pentru ca asa este normal la barbati. Asta este una din deosebirile dintre barbati si femei.

De ce sucul e dulce?
Raspunsul corect: Gustul dulce este datorat glucozei, compus organic aparţinând clasei zaharidelor, sau fructozei, compus cu aceeasi formula chimica dar cu legaturi diferite intre atomi. Acestea se gasesc in diferite produse naturale sau procesate.
Ce-i raspundem copilului: Zaharul il face dulce (aici puteti sa-i aratati cum se dizolva zaharul in apa)

De ce apune Soarele?

Afla mai multe pe Qbebe.ro
De ce apune Soarele?

Afla mai multe pe Qbebe.ro
De ce apune Soarele?

Afla mai multe pe Qbebe.ro
De ce apune Soarele?
Raspunsul corect: Datorita rotatiei pamantului atat in jurul axei proprii cat si in jurul soarelui, acesta lumineaza pamantul pe zone. El nu are cum sa lumineze tot pamantul in acelasi timp. De aici si diferenta de fus orar, care este stabilit tot in functie de cum lumineaza soarele. Tot de aici vin si ziua si noaptea.
Ce-i raspundem copilului: Pentru ca seara se duce la culcare.

De ce a murit pisica mea?

Afla mai multe pe Qbebe.ro
De ce a murit pisica mea?
Raspunsul corect: Acest fenomen face parte din ciclul de viata natural al tuturor vietuitoarelor.
Ce-i raspundem copilului: Doamne-Doamne a avut nevoie de ea pentru ca a fost o fiinta cuminte si iubitoare si a chemat-o la El.

De ce mancam animalele? De ce mancam porc/pui si nu caine?
Raspunsul corect: Pentru ca acestea sunt convenientele. In fond se poate manca orice vietuitoare (daca nu e in totalitate otravitoare), aceasta depinzand doar de cultura din anumite zone. Este stiut ca in unele parti ale globului se mananca insecte, serpi, in altele se mananca pisici, caini, in altele nu se mananca porc sau vita - sau orice alte ciudatenii - din punctul nostru de vedere.
Ce-i raspundem copilului: Pentru ca asa a lasat Doamne-Doamne, sa mancam unele animale. Carnea lor ne ajuta sa fim sanatosi si ne da energie.

De ce tu ai voie sa vorbesti urat si eu nu?
Raspunsul corect: Normal ar fi sa evitam a vorbi urat in general si mai ales in fata copilului, dar se mai intampla uneori sa ne mai scape cate o vorba nepotrivita. Dar daca totusi am gresit si copilul ne-a auzit ii putem motiva ca mai jos:
Ce-i raspundem copilului: Recunoasteti ca ati gresit si cereti-va scuze pentru ca a trebuit sa auda asa ceva de la dumneavoastra. Explicati-i ca uneori oamenii mari la suparare mai folosesc cuvinte urate dar stiu sa se controleze. Totusi nici la oamenii mari este o greseala si nu e frumos sa vorbeasca asa.

Cum pot şerpii să audă, dacă nu au urechi?
Raspunsul corect: Mandibula sarpelui este un cilindru rigid, care la contactul cu solul (sau alte suprafete) "culege" vibratii pe care le transmite canalului cohlear din urechea interna unde vibratiile provocate de sunete sunt transformate in impulsuri electrice si transmise creierului prin nervul auditiv.
Asa aud serpii, chiar daca nu poseda "urechi" externe. Precizez faptul ca modalitatea prin care aud serpii se numeste auz prin conductivitate osoasa si se mai intalneste si la om.
Ce-i raspundem copilului: Explicati ca urechea porneste din interiorul capului si se termina afara, cu ceea ce numim noi urechi iar serpilor le lipseste doar aceasta parte din afara capului dar asta nu-i impiedica sa auda.

De ce să nu ţinem lumina aprinsă?
Raspunsul corect: Evident ca in functie de caz sunt mai multe motive pentru asta (e zi si nu e nevoie, nu avem curent, vrem sa dormim sau sa ne uitam la televizor si lumina ne deranjeaza, facem economie etc)
Ce-i raspundem copilului: In functie de situatia concreta putem sa-i dam raspunsurile de mai sus caci le va intelege, avand insa grija sa-i explicam cum e cu facutul economiei, caci asta va genera noi intrebari.
De unde vin fulgerele?
Raspunsul corect: Fulgerul este un arc luminos rezultat în urma unui proces de descărcare electrică (trăsnet) cauzat de o diferenţă de potenţial electrostatic. Acest fenomen meteorologic are loc în natură între nori încărcaţi cu sarcini electrice diferite sau între nor şi pământ.
Ce-i raspundem copilului: Fulgerele sunt raze de lumina care iau nastere atunci când 2 nori se lovesc intre ei, in timpul unei furtuni. Daca razele de lumina sunt foarte puternice inseamna ca furtuna este aproape si trebuie sa ne adapostim.
De unde vin tunetele?
Raspunsul corect: Tunetul este sunetul produs în urma unui proces de descărcare electrică (trăsnet).În momentul descărcării electrice, aerul prin care trece curentul electric se încălzeşte şi se dilată brusc, trecând în faza de plasmă. In apropierea tunelului sau canalului trăsnetului aerul atinge temperaturi de 30.000 °C (de 5 ori mai mare ca temperatura de suprafaţă a soarelui). Această dilatare bruscă produce o undă sonoră de şoc care începe să se îndepărteze de locul descărcării (asemenea unei explozii cu un zgomot puternic), fiind percepută ca sunetul unui tunet în zonele în care ajunge.
Ce-i raspundem copilului: Tunetele sunt sunete puternice care vin după razele de lumina pe timp de furtuna. Tunetele se produc atunci cand se lovesc 2 nori. Daca tunetele sunt foarte puternice inseama ca furtuna este aproape si trebuie sa ne adapostim.
Unde a plecat noaptea?
Raspunsul corect: A se vedea mai sus, la intrebarea De ce apune Soarele?
Ce-i raspundem copilului: Cand se face lumina, noaptea pleaca la culcare si lasa soarele sa incalzeasca pamantul. In tot acest timp luna si stelele dorm pe norii pufoşi.
Unde locuieste Mos Craciun?
Raspunsul corect: Il stim cu totii. Este doar un personaj de poveste, este un mit.
Ce-i raspundem copilului: Mos Craciun locuieste in Laponia. Acolo, Mos Craciun are o fabrica mare de jucarii unde lucreaza ajutoarele sale, spiridusii. Renii Mosului il ajuta sa imparta daruri copiilor, ducand sania lui in toata lumea.
Cum se formeaza curcubeul?
Raspunsul corect: este un fenomen optic şi meteorologic care se manifestă prin apariţia pe cer a unui spectru de forma unui arc colorat atunci cînd lumina soarelui se refractă în picăturile de apă din atmosferă. De cele mai multe ori curcubeul se observă după ploaie, cînd soarele este apropiat de orizont. Acelaşi fenomen are loc şi în alte condiţii, de exemplu cu lumina lunii (sau orice altă sursă de lumină) în loc de soare, cu picături de apă provenite de la spargerea valurilor, fîntîne arteziene, cascade, stropitori etc., cu alte lichide în loc de apă ori cu obiecte solide şi transparente (sticlă, polistiren etc.) în formă sferică ş.a.m.d.
Ce-i raspundem copilului: Dupa ploaie, soarele zambeste spre pamant. In razele sale de lumina se oglindesc toate culorile pamantului rosul florilor, albastrul cerului, galbenul spicelor de grau, verdele ierbii…iar acolo unde culorile se intalnesc se formeaza celelalte culori. (aici puteti exemplifica amestecul culorilor cu ajutorul acuarelelor)
Unde locuieste Soarele?
Raspunsul corect: Soarele este planeta centrala a sistemului nostru solar, planetele din sistem invartindu-se in jurul lui si luand de la el lumina si caldura. El face posibila viata pe Pamant, deoarece Pamantul se afla la o distanta optima fata de el, astfel ca lumina si caldura lui sunt benefice.
Ce-i raspundem copilului: Soarele locuieste pe o patura de nori pufosi, departe de pamant. El apare ziua, iar noaptea pleca la culcare, lasand luna sa lumineze pamantul.

              Lasati comentarii cu alte intrebari pe care le-ati auzit de la copii si la care, eventual, doriti un raspuns.